Zakelijke (business) mediation: juist nu

De uitbraak van het Coronavirus en de maatregelen die verschillende overheden hebben genomen ter bestrijding van verdere verspreiding, hebben talloze gevolgen in het bedrijfsleven. Of het nou gaat om het al dan niet van overheidswege opgelegde bedrijfsonderbrekingen, problemen in de tijdige levering van spullen of financiĆ«le kwesties zoals het wijzigen van betalingstermijnen of zelfs het geheel uitblijven van financiĆ«le verplichtingen – in deze periode worden zakelijke relaties ontegenzeggelijk op de proef gesteld.

Veel ondernemers vragen zich daarbij af wie er eigenlijk aan de lat staat voor deze (doorgaans onvoorziene) risico’s en kosten, en willen een antwoord op de vraag hoe een en ander juridisch eigenlijk in elkaar steekt. Is in een bepaald geval sprake van overmacht (force majeure)? Zijn dit onvoorziene omstandigheden? Dekt de verzekering dit geval? Kan ik een overeenkomst opzeggen op grond van de huidige situatie?

Helaas zijn de antwoorden op dergelijke vragen vaak in grote mate afhankelijk van de omstandigheden van het geval. En op dit moment hebben we te maken met omstandigheden, die op zijn zachtst, gezegd uniek en uitzonderlijk zijn. Een inschatting maken van de juridische haalbaarheid van een standpunt levert op dit moment dan ook vaak een onzekere uitkomst op.

Alleen, als deze theoretische vragen al (met alle onzekerheden die er zijn) kunnen worden beantwoord, zijn we er nog niet. Immers, ook die andere partij is er nog, die partij met wie wellicht een conflict ontstaat of escaleert. Die een eigen antwoord heeft geformuleerd op dezelfde, of hele andere vragen.

Als de relatie onder druk staat en de urgentie om tot een oplossing te komen groot is, ontbreekt de tijd en gelegenheid om uitgebreid standpunten uit te wisselen, al helemaal als dit in de vorm van een (nu nog langduriger) gerechtelijke procedure plaats zou moeten vinden.

Juist nu is het voor ondernemers die te maken hebben met zakelijke geschillen, meer dan ooit logisch om verschillende methoden van alternatieve geschillenbeslechting te overwegen, zoals bemiddeling of mediation. In de huidige omstandigheden is de kans groot dat bedrijven veel meer kunnen profiteren van een snelle oplossing, waarover zij bovendien zelf de regie voeren, dan in te zetten op een gerechtelijk oordeel dat vele maanden, zo niet jaren op zich kan laten wachten.

Of het nu gaat om het oplossen of verzachten van conflicten met klanten, leveranciers of concurrenten, het ligt voor de hand dat beide partijen er baat bij zouden hebben om snel een oplossing te vinden in een flexibel en informeel proces. Opdat zij snel weer verder kunnen met ondernemen, in deze toch al uitdagende tijd.

Wil u weten of uw conflict geschikt is voor bemiddeling of mediation beproeven? Claws kan u er meer over vertellen. Maak direct een (bel) afspraak of bel/mail voor meer informatie.

Geen reactie's

Sorry, het is niet mogelijk om te reageren.